O ALSASKÉM VÍNU

ALSASKO
Je to vinařská oblast na východě Francie s cca 14.500 hektary vinic. Z 95% se zde pěstují bílé odrůdy. Ročně se zde vyrobí mezi 1 - 1,5 miliónu hektolitrů vína, z větší části odrůdového. Zastoupen je především Riesling, Pinot blanc a Gewürztraminer, ale také Pinot gris (Tokay Pinot gris), Sylvaner (Silvaner), Pinot noir, Muscat, Auxerrois a Chasselas.
Alsaské vinohrady táhnoucí se v pásu 100 km dlouhém a 2 až 5 km širokém od severu na jih obhospodařuje na sedm tisíc menších vinařů. Jen malá část z nich hospodaří na ploše, která by se počítala v desítkách hektarů. Proti nepříznivým meteorologickým vlivům chrání alsaský vinohrad pohoří Vogézy. Slunečné, teplé a suché podnebí mu prospívají též, stejně jako fakt, že tato oblast patří k nejsušším ve Francii - roční množství srážek zde dxosahuje jen 500 až 600 mm.
Roku 1975 jsou ustanoveny nejlepší viniční tratě (Grand Crus) a o rok později vzniká apelace Crémant d´Alsace (šumivé víno). Podle vinařského zákona musí také být zdejší vína plněna do speciálních lahví (tzv. alsaských fléten) a to výhradně ve vinařské oblasti Alsasko.

AOC Alsace
Appellation d´Origine Contrôlée - nejvyšší klasifikace kvality. Zkratka AOC na etiketě znamená, že víno bylo vyrobeno ve specificky jmenovitě uvedené oblasti (apelaci) a v souladu se stanovenými předpisy, které určují hranice míst původu, povolené odrůdy vinné révy, styl vína, hektarový výnos (tj. maximální povolenou sklizeň na 1 hektar) a minimální přípustný obsah alkoholu.
AOC Alsace platí pro celý region (pravidlem je omezení produkce na 80 hl/ha a obsah alkoholu od 8,5 %), Alsace Grand cru označuje vybrané polohy (zde je pravidlem omezení produkce na 60 hl/ha a obsah alkoholu od 10 % nebo 12 % podle odrůdy). Etikety alsaských vín jsou díky tomu jednoduché a přehledné - obsahují název výrobce a odrůdu, která musí být ve víně zastoupena na 100 %.

HISTORIE ALSASKÉHO VÍNA
Proslulost vín pěstovaných na křižovatce germánských i románských vlivů, kterou Alsasko bezesporu je, má svou dlouhou historii.
Už ve středověku patřila k jedněm z nejprestižnějších. Od minulého století pak alsaská vína sklízí jeden úspěch za druhým. Víno se v Alsasku pěstovalo už před koncem prvního tisíciletí ve více než 160 osadách. Zdejší vinařství pak svého vrcholu dosáhlo během 16. století.

Třicetiletá válka se svým drancováním a epidemiemi kraj téměř vysála a vedla k hospodářskému úpadku všech odvětví, vinařství nevyjímaje. Mezi další zlaté období alsaských vín tak patří až doba po první světové válce. Tehdy se pěstitelé rozhodli zvětšovat kvalitu zdejších typických odrůd. Po druhé světové válce přibyla navíc přísná pravidla výroby a produkce vín, takže se už v roce 1962 objevují první plody společného úsilí - alsaským vínům je přiznáno ověřené označení původu (tzv. AOC - Appellation d´Origine Contrôlée).